Get Adobe Flash player
Bezoekers
Archief

Schaliegasproefboringen nog verder weg uit Nederland!!

Volgens de oude Mijnbouwwet waarop de vergunningen waren gebaseerd, mag het milieu niet meetellen bij dergelijke besluiten. Er bestond daarom een kans dat milieu-overwegingen geen reden konden zijn om vergunningen alsnog af te wijzen.

De Raad van State heeft bevestigd dat de minister inderdaad een nieuw besluit moet nemen over de vergunningen. Maar dat besluit mag genomen worden op grond van de nieuwe Mijnbouwwet (geldig sinds 2017), en daarin kunnen milieu-overwegingen wel een reden zijn om een vergunning te weigeren. Het milieu was eerder al de reden voor het moratorium op schaliegas.

Het zou daarom bijzonder onlogisch zijn als op grond van de nieuwe Mijnbouwwet de schaliegasvergunningen verlengd worden. Bovendien is er de belofte van minister Wiebes van Economische zaken en klimaat om schaliegas uit de Structuurvisie Ondergrond te halen.

We hopen dat de minster die belofte gestand doet, en niet meer laat investeren in een van de meest vervuilende en dure vormen van fossiele brandstofwinning, maar vooral in duurzame, fossielvrije energie.

Met dank aan Schaliegasvrij Nederland.

Comments are closed.